Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEM051

Het ‘verlangen’ in de filosofie van Plato

Het ‘verlangen’ in de filosofie van Plato
Cursuscode: MEM051

Filosofen, ook de zeer originele denkers zoals Plato, zijn altijd kinderen van hun tijd. Ze worden beïnvloed door denkers uit hun tijd waarmee ze kennis hebben gemaakt. Maar ze weten tegelijkertijd de visies van tijdgenoten of van verre voorgangers op een oorspronkelijke manier met elkaar te verbinden. Daarmee ontwikkelen ze een geheel eigen filosofische visie op de werkelijkheid.

We zullen tijdens deze cursus kennismaken met de ontwikkelingsgang van de filosofie van Plato, maar ook met de invloed die Plato op latere filosofen uitoefende. Daarnaast zullen we in deze cursus uitgebreid speciale thema’s aan de orde stellen waarmee Plato zich heeft beziggehouden.

We denken aan onderwerpen zoals liefde, vriendschap, kennis, wil, goed en kwaad, rechtvaardigheid, (on)sterfelijkheid etc. Tijdens de lessen zal de aandacht vooral gaan naar de rol van het 'verlangen' in Plato's filosofie. Maar we zullen ook stilstaan bij de diepgaande invloed die Plato heeft gehad op latere vertegenwoordigers van de westerse filosofie.

Thema's worden behandeld aan de hand van essentiële en aansprekende passages uit de dialogen van Plato in Nederlandse vertaling.

Vrijdag 13 november 2020
5 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 81,00
Dhr. P.IJ. (Peter) de Wind
10:00 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adresgegevens)
P.IJ. (Peter) de Wind
P.IJ. (Peter) de Wind
Peter de Wind (1947) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en theologie aan de Katholieke Universiteit Amsterdam. Ruim 30 jaar heeft hij de vakken maatschappijleer, levensbeschouwing en filosofie gedoceerd op het Augustinianum te Eindhoven. Naast zijn leraarsactiviteiten was hij vanaf 1981 secretaris en sinds 1990 tevens penningmeester van de Stichting Wijsgerige Kring Eindhoven. Vanaf 1 november 2017 is Peter voorzitter van de Stichting WKE. Vanaf 1990 redigeert hij de rubriek Filosofie & Onderwijs van tijdschrift Filosofie (vanaf juli 2017: Filosofie-Tijdschrift). Daarnaast is hij onder andere redacteur van de herziene en aangevulde uitgave van het Woordenboek Filosofie (2015).