Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCO003

De eerste gouden eeuwen van Europa

De eerste gouden eeuwen van Europa
Cursuscode: KCO003

Omstreeks 7000 jaar geleden beginnen boeren zich overal te vestigen in Europa en verdringen de oude jagerssamenlevingen. Zij gaan wonen in gebieden die niet eerder door boeren werden bewoond, zoals kleibodems en moeilijk te bewerken zandgronden. De sociale verhoudingen worden langzaam steeds minder egalitair en meer hiërarchisch.
De daaruit ontstane nieuwe structuren staan aan de basis van verbazingwekkende nieuwe architectonische hoogstandjes, zoals dolmens en hunebedden, ceremoniële en ‘henge’-monumenten en torenachtige bouwwerken in het Middellandse Zeegebied.
Ze ontdekken het diepste van de aarde (koper- en goudmijnen) zodat de wereld van Ötzi er heel anders uitziet dan die van de eerste boeren. En steeds opnieuw blijkt Europa een immigratiegebied te zijn met nieuwkomers als de Indogermanen die nieuwigheden meebrengen zoals het wiel, de wagen en de ploeg. Als men ontdekt hoe brons gemaakt wordt ontstaan nieuwe handels- en machtselites, maar ook grote gewapende conflicten en de toenemende strijd om het bestaan loopt niet voor iedereen goed af.
Schijf van Nebra
In de Egeïsche wereld wordt geëxperimenteerd met nieuwe samenlevingsvormen, die veel indruk maken maar niet in staat zijn om antwoorden te vinden op belangrijke ontwikkelingen. Tegen het jaar 1000 v.Chr. lijken alle grote ‘rijken’ ten onder te zijn gegaan en is het wachten op nieuwe impulsen.

Deze derde en laatste cursus over de leergang over de Vroege Geschiedenis van Europa bestaat uit tien colleges:
1: Eerste steden, eerste rijken.
2: Megalithische structuren (dolmens, hunebedden)
3: Ceremoniële monumenten (Stonehenge)
4: De wereld van Ötzi en de komst van de Indogermanen
5: Technologische ontwikkelingen in de kopersteentijd
6: Het ontstaan van handelselites (Nebra)
7: De toenemende strijd om het bestaan
8: Ontwikkelingen in het oostelijke Middellandse Zeegebied (de Egeïsche wereld)
9: Ontwikkelingen in het westelijke Middellandse Zeegebied (torenculturen)
10: Begraafplaatsen in de bronstijd
De cursus is bedoeld voor iedereen die op de hoogte wil zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de archeologie in de prehistorie.

De deelnemer leert dat de prehistorie een uiterst boeiende periode is waarin veel belangrijke ontwikkelingen zich voordoen.

Het niveau van de cursus: Eenvoudig. Alles wordt keurig uitgelegd. Er is geen bepaalde kennis vooraf nodig. Hoewel de inhoud wetenschappelijk zeer verantwoord is, is het voor leken zeer goed te volgen.

De cursus bestaat uit tien lessen. Er is geen huiswerk. De deelnemer hoeft voor deze cursus geen cursusmateriaal aan te schaffen. Deelnemers ontvangen per e-mail een pdf van zowel de powerpointpresentatie als de samenvatting van elke les.

Bij twijfel over inschrijving is overleg mogelijk met de docent via het secretariaat.

Waarom je deze cursus niet mag missen? Je hebt nog nooit op zo’n prettige wijze zóveel opgestoken over ons verre verleden!

Woensdag 7 oktober 2020
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 155,00
Dhr. Drs J.P.C.A. (Johan) Hendriks
10:00 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit Geldrop (klik hier voor de adresgegevens)
Drs J.P.C.A. (Johan) Hendriks
Drs J.P.C.A. (Johan) Hendriks
Sedert 2011 verzorg ik cursussen aan de Hovo's van Tilburg (Hovo Brabant) en Nijmegen (Radboud Universiteit) over diverse onderwerpen die vrijwel allemaal een raakvlak hebben in de interessegebieden geschiedenis, kunstgeschiedenis en archeologie. De cursussen worden door de cursisten zeer hoog gewaardeerd. Dat is na te vragen bij de directies van deze instellingen. Toch krijg ik ook met enige regelmaat de vraag waarom deze boeiende cursussen alleen beschikbaar zijn voor 50+-ers. Het enige antwoord wat ik daar op kan bedenken is dat de Hovo's geïnteresseerd waren in het cursusaanbod. In het verleden heb ik ook cursussen, op min of meer hetzelfde gebied gegeven aan de Volksuniversiteit Terra Nova in Tilburg, totdat deze in de jaren negentig van de vorige eeuw in die vorm werd opgeheven. Ik realiseer me echter meer en meer dat ook jongeren de kans zouden moeten krijgen om de informatie die mijn cursussen bevatten, en die steeds actueel en up-to-date zijn, tot zich te nemen. U krijgt nu de kans bij Volksuniversiteit Geldrop.